Skip to main content

Verdens dyreste kaffe – verdt å teste ut, eller best å styre unna?

Det finnes utallige kaffesorter og kaffeprodusenter på markedet, og valgmulighetene er utallige. For noen kan det kanskje være fristende å teste ut ekstreme varianter, både når det gjelder pris og produksjonsmetode.

Kopi Luwak er kjent som verdens dyreste og mest eksklusive kaffe, og er også fremstilt på en helt usedvanlig måte. Før du knipser et bilde av Kopi Luwak til Instagram-kontoen din, kan det imidlertid være greit å lære litt mer om den dyre kaffen.

Den indonesiske kaffen har nemlig en mindre lokkende bakside.

En dritdyr kaffe – bokstavelig talt

Kopi Luwak er verdens dyreste kaffe, og du må regne med å betale omkring 1 000 kroner per kilo. Dette skyldes til dels høy etterspørsel, kombinert med en tungvint fremstillingsmetode. Kaffebønnene må nemlig ta turen gjennom en asiatisk palmesivett før den selges.

Asiatisk palmesivett eller desmerkatt er et lite mårdyr som lever i Sumatras jungler. Dyret har god appetitt og er i utgangspunktet altetende, men er spesielt glad i kaffebær.
Et kaffebær inneholder to tungtfordøyelige bønner, og disse går rett gjennom palmesivettens fordøyelsessystem.

Fra mårdyret spiser kaffebæret, til bønnene kommer ut igjen, gjennomgår bønnene en gjæringsprosess. Dette påvirker naturlig nok smaken på bønnene. Kreative sjeler fant ut at de skulle samle inn de ikke-fordøyde bønnene og deretter selge dem som kaffe.

Siden kaffebønnene må gjennom en omstendelig prosess før de kan selges, er det naturligvis tidkrevende å lage Kopi Luwak. Prisen ble derfor også veldig høy, noe som ironisk nok har gjort kaffen populær siden det nærmest er et «statussymbol» å drikke den.

 

kaffebønner

 

Er produksjonsmetoden dyrevennlig?

I utgangspunktet er det kanskje ingenting i veien for å drikke Kopi Luwak, så lenge bønnene er samlet inn i naturen. Problemet er at indoneserne bak kaffesorten fort oppdaget at det var tungvint å samle inn bønner fra palmesivettens ekskrementer.

Desmerkattene som står for produksjonen av de dyre kaffebønnene holdes derfor stort sett i fangenskap i trange bur. Her avles dyret frem og blir tvangsfôret med kaffebær, slik at produksjonen blir mer lønnsom og effektiv for bakmennene.

Palmesivetten lever vanligvis fritt i jungelen, og det er derfor ikke tvil om at den får dårligere livskvalitet av å leve i et trangt, lite bur. Det er ikke naturlig for dyret å bo i et nettingbur, og forholdene minner mye om dem vi har sett innen pelsoppdrett.

Dyrevernalliansen, BBC og kjendiser belyser problemet

Allerede i 2013 laget BBC en dokumentar om verdens dyreste kaffe, og de kunne da avsløre hva slags produksjonsmetoder som ligger til grunn. Siden den gang har mange forsøkt å spre budskapet om hva slags industri man støtter om man kjøper Kopi Luwak-kaffe.

Dyrevernalliansen gikk blant annet ut og advarte mot å kjøpe Kopi Luwak i 2018. De påpeker at produksjonsmetodene som benyttes for å lage kaffesorten medfører lidelse for desmerkatten, og at praksisen er svært inhuman.

P3Morgen med komikeren Markus Neby i spissen valgte også å belyse problematikken i 2018. Neby lot seg da inspirere av produksjonsmetoden som brukes til å lage Kopi Luwak, ved å lage kaffe av egen avføring.

Ifølge Neby ønsket han å vise at vi mennesker kan gjøre jobben istedenfor at palmesivetten skal tvinges til det. Også han påpekte at dyrene neppe har det godt i de trange burene sine.

Hvem kjøper Kopi Luwak?

Det mange lurer på, er hvordan en så «uglesett» kaffe fortsatt kan være så populær. Hvem er det egentlig som investerer penger på kaffe som fremstilles på en så lite dyrevennlig måte?

Det er nok ikke slik at «mannen i gata» bruker flere tusen kroner på kaffe. Det er rapportert om nettsider som har solgt Kopi Luwak til vanvittige 7 600 kroner per kilo, noe de færreste tar seg råd til.

De som kjøper Kopi Luwak, kjøper sannsynligvis ikke kaffen fordi den smaker spesielt godt. Kaffen skal riktignok ha noter av sjokolade og sirup, og er mindre bitter enn mange andre kaffesorter. Men kaffen er neppe så god at den er verdt tusen ganger mer enn annen kaffe!

Mange mener at personene som kjøper Kopi Luwak er rike forretningsfolk som ønsker å demonstrere at de har penger. En stor andel av kjøperne tilhører visstnok eliten i Tokyo eller Moskva, og kanskje er de ikke en gang klar over hvordan kaffen har blitt laget.

Sannsynligvis mye svindel

Det er (dessverre) høy etterspørsel etter Kopi Luwak mange steder i verden. Mange reagerer på at tilbudet av kaffesorten er relativt stort, på tross av den beskjedne mengden som visstnok produseres.

Dette tyder på at mye av den kaffen som selges som Kopi Luwak neppe har tatt turen gjennom en desmerkatt først. Akkurat det er bra sett fra et dyrevelferdsperspektiv, men det er samtidig viktig å vite at svindel sannsynligvis er veldig utbredt.

Noen av dem som tilsynelatende kjøper Kopi Luwak, betaler sannsynligvis i dyre dommer for helt «ordinær» kaffe.

 

smile en kvinne med å holde kaffekoppen

Selges Kopi Luwak i Norge?

Nei, stort sett vil du ikke finne Kopi Luwak hverken på kaféer, nettbutikker eller i tradisjonelle dagligvarebutikker i Norge. Dette skyldes nok både det ekstreme prisnivået, og det faktum at kaffen fremstilles på en lite etisk måte.

Du kan kanskje finne kaffen på internett om du leter lenge nok, men sjansen er stor for å bli svindlet. Og skal du først prøve Kopi Luwak, er det naturligvis viktig å finne en produsent som kan garantere for at kaffebønnene er plukket i naturen – og ikke i bur.

De fleste som prøver Kopi Luwak, gjør dette mens de er på ferie i utlandet – og da fortrinnsvis i Indonesia eller andre asiatiske land.

Hvordan kan du bidra til å stanse produksjonen av verdens dyreste kaffe?

Det må nok store tiltak til for å fysisk  kunne stanse bakmennene som driver med uetisk produksjon av Kopi Luwak i Indonesia. Så lenge de ikke stanses av det offentlige, har de neppe noen grunn til å skru igjen «pengemaskinen» mten man kan fint la være å bestille en kopp når man vet at det mest sannsynlig ikke er dyrevelferd i fokus..

Den beste måten å stanse produksjonen på, er derfor å ikke kjøpe Kopi Luwak. Jo flere som unngår kaffesorten, jo lavere vil etterspørselen bli. Uten høy nok etterspørsel, vil det heller ikke være lønnsomt for bakmennene å produsere Kopi Luwak.

For å stanse nyrike forretningsmenn på andre siden av jordkloden fra å drikke kaffesorten, må det nok en større holdningskampanje til. I mellomtiden kan du gjøre det du kan for å forhindre at flere asiatiske palmesivetter må leve i bur.

Black Ivory Coffee fremstilles på en lignende måte

Det er ikke bare Kopi Luwak som produseres ved at kaffebønnene først går gjennom fordøyelsessystemet til et dyr. Black Ivory Coffee er et eksempel på dette. Denne thailandske kaffesorten er i likhet med Kopi Luwak svært dyr, og basert på fermenterte bønner.

Kaffebønnene som brukes til Black Ivory Coffee har imidlertid tatt veien gjennom en elefant, istedenfor et mårdyr. Elefantene holdes ikke i bur, men i et naturreservat. De skal visstnok være reddet fra de thailandske gatene, og leve under gode forhold i reservatet.

Det er imidlertid opp til den enkelte å avgjøre om Black Ivory Coffee er verdt pengene. Kaffen er veldig dyr, noe som ikke nødvendigvis rettferdiggjøres av smaken og lukten. Denne kaffesorten skal nemlig dufte av elefant, ifølge produsenten.

Black Ivory Kaffe

 

Velg kaffe som er etisk fremstilt og bærekraftig

Dersom du ønsker å drikke kaffe med god samvittighet, er det lurt å sjekke om kaffeprodusenten og -leverandøren du bruker har nødvendige miljøsertifiseringer.
Dersom kaffen for eksempel er merket med «Rainforest Alliance Certified», betyr dette at den er produsert på en bærekraftig måte der naturen og dyrene ivaretas.

Produksjonsmetoden bør ikke bare sørge for at dyrenes interesser ivaretas. Også menneskene som jobber på kaffefabrikkene og åkrene bør ha gode arbeidsvilkår. Ser du «Fairtrade»-stempling på kaffen, betyr dette at den er produsert på en rettferdig måte.

Mange ønsker også å drikke kaffe som er fremstilt på økologisk vis, uten bruk av kunstgjødsel eller sprøytemidler som kan skade miljøet. Se i så fall etter «Debio»-merket på kaffen du kjøper – slik at du kan være sikker på at du faktisk handler økologisk!

Mange gode alternativer til verdens dyreste kaffe

Før du vurderer å teste ut verdens dyreste kaffe, Kopi Luwak, kan det være greit å huske på at det ikke bare er prisen for kaffen som er høy. Under produksjonen av denne kaffen er det også en dyreart som må betale en høy pris, nemlig den asiatiske palmesivetten.

Ved å unngå å kjøpe Kopi Luwak, kan du også unngå å støtte en kynisk bransje som ikke tenker på dyrenes beste når kaffen produseres. Heldigvis finnes det mange gode og mer etiske alternativer du heller kan velge når du føler deg kaffetørst.

Polardrikk jobber kontinuerlig for å være en etisk, ansvarlig og miljøbevisst kaffemaskinleverandør. Du kan derfor føle deg trygg på at du ikke finner Kopi Luwak i vårt kaffesortiment. Hos oss finner du blant annet produkter med følgende sertifiseringer:

· Fairtrade

· Rainforest Alliance Certified

· UTZ Certified

· Debio Økologisk

Kaffemaskinene våre fås med kaffe som er produsert på en bærekraftig og miljøvennlig måte. Vi er også opptatt av at andre deler av driften vår er grønn og bærekraftig. Ta gjerne kontakt med oss om du vil lære mer om kaffemaskinene og kaffen vi tilbyr!

    Meld meg på nyhetsbrev


    Vi deler aldri dine data med andre. Se våre personvernregler


    Skjema er beskyttet av reCAPTCHA fra Google: Personvernregler og Vilkår