Skip to main content

Jul, kaffe og innekos

By 23. desember 2016februar 2nd, 2019Fra oss til dere

For de fleste av oss er julen en høytid vi tilbringer innendørs. Julen handler om god mat og drikke, om å være sammen – og om hvilepuls. Men selv om julen er en «innehøytid», er vi stadig like opptatt av hvorvidt vi får en hvit jul eller ei.

gaj4g8f7fbk-darren-coleshill

I utgangspunktet virker kanskje dette litt merkelig. Samtidig er det ingen ting som rettferdiggjør innekos med tente lys og knitrende peis mer enn mørketid og minusgrader. Mørkt og kaldt vintervær danner rett og slett det perfekte påskudd for å trekke inn og kose seg med julens mange fristelser!

Kaffe og innekos

I espressoens hjemland Italia, er det – som vi tidligere har fortalt – vanlig å svippe innom en kaffebar og drikke kaffen stående, før det bærer videre. Slik er det ikke her hjemme. I Norden elsker vi å sitte lenge til bords og drøse over kaffekoppen. I Sverige kaller de det «fika» og «påtår», mens vi her hjemme snakker om kaffeslabberas og påfyll. Nå i juletiden gjelder dette mer enn noen gang.

Pinnekjøtt, ribbe og kaffe

I Norden, og Norge spesielt, er julemat kraftig kost. Ribbe, pinnekjøtt, medisterkaker og pølser krever sitt av magen. Mens noen sverger til sterkere saker, forteller næringsmiddelteknolog ved Norsk Kaffeinformasjon, Ann-Helen Johansen, at mange også velger sterk mørkbrent kaffe for å få fart på fordøyelsen. Og det kan man med fordel gjøre!

Hvit eller sort jul?

Til julen hører også småkaker – fattigmann, berlinerkrans, krumkaker og sirupssnipper, sandkaker, smultringer og goro. Og det er lite som smaker bedre til syv søte slag enn kaffe ­– og den skal helst være syrlig. Den typisk balanserte, krydrete og fruktige julekaffen passer på sin side like godt til julefrokosten som den gjør på vei inn i de små timer, foran peisen, uavhangig av om snøen laver ned eller ei. Ja, for kanskje blir det ikke hvit jul i år heller – men en sort jul, dét kan iallfall alle sette på julemenyen.

Vi i Polardrikk ønsker alle våre kunder og venner

En riktig god jul!