Skip to main content

De har fått smaken på kaffe i Kina

By 31. mai 2017mars 6th, 2020Kaffe i kulturen
Lampe

Stadig flere kinesere vekk noen av koppene med te til fordel for kaffe. Samtidig som at den kinesiske kaffekulturen er i full blomstring, klar til å skape nye trender, kan prisene på det sorte gullet få oss til å merke at verden er i ferd med å få mange flere kaffedrikkere.

 

På få år har det skjedd dramatiske endringer i Kinas kaffekultur. Mens man tidligere kun fant en og annen kjip tre-i-en pulverkaffe i noen av de best assorterte supermarkedene, fylles stadig flere gatehjørner i dag med både Starbuckser og mindre kaffebarer, samt en og annen baristaskole.

Selv om det fortsatt er pulverkaffeprodusenten Nestlé som dominerer markedet, har antall kaffedrikkende kinesere triplet seg på få år.

Mye av grunnen til dette er å finne i Kinas økende middelklasse. Høyere velstand og flere kinesere på reisefot fører trender og smaker fra resten av verden tilbake til hjemlandet. De bereiste kineserne lengter etter å få servert espresso som i Italia, latte som i USA og – hvem vet – Polarkaffe som i Norge også i sitt eget hjemland.

Latte med smak av grønn te

Med Kina på kaffekartet oppstår imidlertid også nye kaffetrender, påvirket av kinesernes egen gane og kultur.

Flertallet av kineserne foretrekker nemlig kaffen mindre bitter, noe kjøligere og med mindre koffein enn oss her i vesten, og gjerne med tilsatt søtning – noe vi også kjenner igjen fra den vietnamesiske kaffen, hvor bønnene vendes i sukkerlake før de brennes.

Søte og melkebaserte kaffedrikker som caffè mocca og caffè latte er definitivt de mest populære i landet, og justeringer til det kinesiske markedet har resultert i varianter som latte med smak av grønn te.

Flere om kaffebønnene

Selv om kineserne får mesteparten av sine kaffebønner fra distrikter i Vietnam eller fra Yunnan-distriktet i Sørvest-Kina, kan en eksplosjon av kaffedrikkere i landet som nærmer seg 1,4 milliarder innbyggere føre til kraftige innrykk i verdens kaffebeholdning.

Prognosene peker på en årlig økning i Kinas kaffekonsumpsjon på 20 %, og selv med en basiskunnskap om økonomi er det klart hvordan en slik vekst i etterspørselen vil føre til at prisene skyter i været – også selv om mange av teplantene i Kina nå rykkes opp ved roten for å gi plass til de verdifulle kaffeplantene.

Med en anelse heiste skuldre studerer vi de mulige konsekvensene kinesernes økende kaffedrikking kan ha for vår egen morgen-, formiddags- og ettermiddagskaffe, men samtidig ser vi med interesse på kaffetrendene den medfører. Kanskje også vi vil servere latten med smak av grønn te?

 

Foto: @tjholowaychuk / Unsplash

Kontakt oss

Kontakt oss for en uforpliktende prat

Ring oss på 55 25 99 25

Eller send oss en melding: