Skip to main content

Varm kaffe på varme dager

By 2. august 2017mars 6th, 2020Fakta om kaffe

Hetebølge i Syden, en stekeovn av en bil og svette lår på kontorstolen – den rykende varme kaffen har aldri vært mer kjærkommen.

 

Dette er ikke et motinnlegg mot iskaffe. Vi elsker iskaffe. Vi elsker nærmest alt som har med kaffe å gjøre. Dette handler beint fram om fakta. Selv om det strider mot intuisjonen, viser studier nemlig at det kan være en god idé å gjøre som i India – å ty til varm drikke for å kjøle seg ned på de varmeste dagene.

Forskere fra University of Ottawa forklarer denne noe ulogiske logikken ved å minne om at kroppen setter i gang svetteproduksjonen når den er varm. Når det er varmt, svetter vi, og når svetten fordamper fra kroppen, kjøles vi ned.

Illusjon av høyere temperatur

Om det på varme dager lander varm kaffe i magen, reagerer kroppen med å tro at det er varmere ute enn det egentlig er. Da setter den i gang en enda mer aktiv svetteproduksjon, noe som gjør at kroppen, når svetten fordamper, kjøler seg desto mer ned.

Varmen du mister gjennom den økte mengden svette overstiger varmen du inntar ved å drikke den varme drikken, og dermed kan kaffen ha en kjølende effekt! Du kan rett og slett ende opp med en lavere kroppstemperatur etter du har drukket den varme kaffen enn før.

Men også iskaffen kommer til sin rett

Forskerne påpeker imidlertid at dette ikke virker om du allerede er i overkant svett. Da vil den ekstra svetten som kaffekoppen genererer ikke rekke å fordampe og kjøle deg ned, men sile mot bakken – noe som ikke gagner nedkjølingsprosessen.

Tommelfingerregelen lyder dermed som følger: Hvis du bare er varm, drikk varm kaffe. Hvis du både er varm og svett, gå for en forfriskende iskaffe. Skulle du være i tvil kan du jo satse på noe midt imellom. Kaffe i seg selv er som regel rett uansett.

 

Foto: Cassidy Kelly  / Unsplash

Kontakt oss

Kontakt oss for en uforpliktende prat

Ring oss på 55 25 99 25

Eller send oss en melding: