Skip to main content

På jobb til rykende kaffe og bakermesterens beste brød

By 15. mars 2017februar 2nd, 2019Kundeportrett, Kunder, Ukategorisert

Når man har ansvar for å levere brød til et helt distrikts frokostbord er det godt å kunne nippe litt til en god kopp kaffe i de spede morgentimene, før selv fuglene er oppe. Hos Bakermester Klausen AS i Krokstadelva har en av Polardrikks kaffemaskiner vært en del av inventaret i nærmere tre år. Mellom skyer av mel og dampende ferskt bakverk serverer den trofast kopper med rykende kaffe – når enn på døgnet det måtte være.

Hos Bakermester Klausen eltes det mye historie inn i deigen. Bakeriet som i dag drives av brødrene Ben og Pål Klausen, ble startet av deres farfar i 1945, og har siden gått i arv. Med bakeriet bringes også familietradisjonene videre, og særlig verdifull er oppskriften på den grisla kneippen. Kneippen har vært familiebedriftens spesialitet helt fra den spede begynnelsen av, og utgjør brorparten av de i dag 2000 brødene som kommer dampende ut av bakerovnen hver eneste time. Vi tok en prat med den ene av brødrene, bakermester og deleier, Ben Klausen, for å få vite noe av hemmeligheten bak brødet.

– Den grisla kneippen snitter vi på overflaten, og så sender vi brødene igjennom en ovn som er på ca. 600 grader før vi steker dem i en vanlig ovn etter på. Denne metoden gir brødet en særlig god smak, noe farfar visste allerede på 40-tallet. I dag, som den gang, er den grisla kneippen vår soleklare bestselger, og et brød folk er villige til å reise langveis fra for å få tak i.

Til frokost i hele Buskerud

Med hjelp av Norgesgruppen har det imidlertid blitt lettere for folk å få tak i det grisla brødet, og i dag blir det levert til butikker i hele Buskerud. For stadig flere er det blitt en kjærkommen selvfølgelighet på frokostbordet, noe som fører til at bakeriet må vokse for å holde tritt med etterspørselen. Fra bakeriets spede start i farfarens egen kjeller, går det hos Bakermester Klausen i dag med rundt 90 tonn mel i uken.

– I dag driver vi et stort bakeri som det er gang i døgnet rundt, forteller Ben Klausen. – Her er det nærmere hundre ansatte innom hver dag, og i tillegg til selve bakeriet driver vi også seks utsalgssteder i nærområdet, hvor det serveres kaffe, brød og kaker.

Ole fikser

Mellom krafttakene i bakeriet er det viktig å kunne ta seg en pust i bakken. I slike stunder er det godt å kunne fylle koppen med rykende fersk kaffe, grønnsakssuppe, eller noe annet godt. Mellom melskyer og glødende bakerovner har en av Polardrikks maskiner stått som en solid påle i hverdagen i nærmere tre år.

– Hos oss er det et jevnt trøkk på kaffemaskinen døgnet rundt, og når den blir brukt så mye som her, kan den jo bli litt sliten av og til, forteller Ben, og legger til: – Men hvis det er noen problemer med maskinen, ringer vi bare til Ole i Polardrikk. Da er han her og fikser den på få minutter, og får den fort i gang igjen.

Og i gang må den, for god kaffe er viktig å ha på jobben:

– Det har alt å si at man har god kaffe tilgjengelig. Det gjør jo hverdagen lettere, utbryter Ben.

– Før vi fikk kaffemaskinen brukte vi bare kaffetraktere, men det krever en del tid og egeninnsats. Kaffemaskinen sikrer god kaffe hele døgnet, og så er det spennende å ha litt flere valg utover den tradisjonelle, sorte kaffen. Den er fortsatt en favoritt, men i tillegg går det litt i kakao og litt i grønnsakssuppe, forteller Ben.

– Vi baker jo vårt eget brød til, humrer han.