Skip to main content

Min første kaffekopp

By 3. februar 2017februar 2nd, 2019Min første kaffekopp

– Planen var egentlig å ta en kopp kaffe ute i vårsolen, ler Mette (27) når vi møter henne på Møhlenpris i Bergen. Men her var det ikke mye sol igjen, for det er fortsatt januar og solen står lavt. Dermed trekker vi inn på en lokal kafé isteden. Her forteller Mette, som er utdannet innen retorikk, om de ulike prosjektene hun jobber med – og ikke minst: om kaffevanene sine.

Når på dagen tar du din første kopp kaffe?

– Det gjør jeg med én gang jeg kommer på kontoret. Jeg skulle gjerne tatt den første kaffekoppen hjemme altså, men hver gang jeg gjør det bruker jeg for lang tid til å komme meg ut døren. Jeg jobber freelance, og har dermed sjeldent noe fast tidspunkt hvor jeg være på kontoret, og da er det greit med et ekstra påskudd til å komme seg ut. I helgen pleier jeg derimot å starte morgenen med å drikke kaffe hjemme på kjøkkenet sammen med kjæresten min – gjerne kombinert med en sen frokost. Og det aller beste er hvis vi i tillegg kan ta en liten hvil etter frokost – en liten «frokostlur».

Hva gjør du hvis du er kaffetørst og det ikke finnes kaffe tilgjengelig?

– Jeg kunne selvsagt tatt en kopp te, men det blir ikke helt det samme. Så hvis jeg er hjemme eller på kontoret og kjenner et behov for kaffe, for eksempel for å komme i gang med dagen, ville jeg nok tatt på meg skoene og gått på en kafé.

Hvordan foretrekker du kaffen din?

– Jeg er veldig glad i vanlig svart filterkaffe, eventuelt aeropress. Jeg er derimot ikke like glad i espressobasert kaffe – dermed kjenner jeg ofte at jeg blir litt irritert hvis kafeer bare har americano. Det blir liksom ikke helt det samme. Jeg bruker heller ikke noe melk, sukker, eller sirup. Kaffen skal være ren – og hvis jeg skal være veldig kresen: helst ikke så syrlig, men rund i smaken.

Hvordan begynte du å drikke kaffe?

– Jeg lurer på om ikke det var i første klasse på videregående, da jeg begynte å gå på politiske møter. Der drakk alle sterk svart kaffe fra tv-kanne i så dårlige pappkrus at kaffen faktisk smakte litt papp. Det var ikke spesielt godt, men alle drakk den – det måtte liksom til for å bli en skikkelig del av «raddismiljøet» i Stavanger. Jeg tror nesten det var en egen greie at kaffen skulle være litt dårlig ­– det ble indirekte vår måte å ta avstand fra borgerskapet på, humrer Mette.

Hvem liker du å drikke kaffe med?

– Jeg drikker kaffe med både venner, familie og kollegaer. Men skal jeg trekke frem en spesiell, tror jeg det må bli mormor. Når jeg er hjemme i Stavanger pleier jeg å invitere meg selv på kaffe hos henne; hun tør nemlig aldri å invitere meg fordi hun tror jeg er så travel. Mormor har jobbet i kaffebutikk, og sverger til kokekaffe. Og når hun byr på kaffe, byr hun på mye kaffe. Jeg tror ikke jeg overdriver når jeg sier at mormor drikker kaffe istedenfor vann, så når jeg har vært hos henne går jeg alltid hjem med «kaffesjelven».

Hvem ville du helst delt en kopp kaffe med, hvis du fikk velge fritt?

Jeg tror jeg ville valgt Patti Smith. Hun fremstår for meg som den perfekte kombinasjonen av klok, sjarmerende og avslappet – og så elsket jeg boken hennes M Train, hvor hun går så mye på kafé. Jeg tror vi kunne hatt en veldig fin dialog, men at det også hadde vært helt ok om vi bare satt helt stille sammen og drakk kaffen vår.

Kontakt oss

Kontakt oss for en uforpliktende prat

Ring oss på 55 25 99 25

Eller send oss en melding: