Skip to main content

Min første kaffekopp

By 22. februar 2017februar 2nd, 2019Kaffepauser, Min første kaffekopp, Ukategorisert

Vi treffer Anne Lill Stene (30) på en take away-kaffe midt på Torgallmenningen i Bergen. Sporty, tenker vi, for det er både februar og typisk bergensvær; grått og regntungt. Anne Lill, derimot, er fornøyd og på farten. Med seg bærer hun en kurv full av farger. Med enmannsforetaket Stene Matglede serverer den glade kokken velsmakende onsdagslunsjer til begeistrede kunder rundt omkring i Bergen sentrum. Vi – og en søt chilikaffe – får bli med et stykke på ruten.

Når på dagen tar du din første kopp kaffe?

– Den tar jeg sånn i titiden. Enten på jobb eller til frokosten hjemme. Jeg er et frokostmenneske, jeg må ha god frokost og god kaffe.

Hva gjør du hvis du er kaffetørst og det ikke finnes kaffe tilgjengelig?

– Da legger jeg meg ned og begynner å grine. Neida, jeg biter i det sure eplet og tar en kopp te. Og så sørger jeg for å kjøpe kaffe ganske kjapt.

Hvordan foretrekker du kaffen din?

– Svart. Det funker alltid. Men det er viktig at det er god kaffe. Hjemme har jeg ti forskjellige måter å lage kaffe på. Eller, fem.

– Jeg har en kaffetrakter, for det har alle, en espressomaskin som jeg kjøpte etter at jeg jobbet i kaffebar, en presskanne som jeg bruker nå når jeg er blitt voksen og ikke lenger kan spise frokost i en evighet, men må nøye meg med en rask kopp, jeg har espressokanner i forskjellige størrelser, etter perioden jeg bodde i Italia – de må jeg ha for å lage Espresso Martini – og så har jeg en håndbrygger som jeg fikk til bursdagen av noen venner. Den har tatt over for presskannen, for med den går det kjapt å lage kaffe. Jeg har ikke alltid tid til å vente på kaffetrakteren.

Hvordan begynte du å drikke kaffe?

– Jeg begynte å drikke kaffe da jeg bodde i Irland. Jeg jobbet lange dager på et hotell, og tenkte at det kunne være praktisk å begynne å drikke kaffe for å holde det gående. Hotellet var femstjerners, men det eneste de hadde i resepsjonen var kjip pulverkaffe – typisk Irland. Vegg i vegg lå en lokal italiensk restaurant som jeg også tok noen vakter på, og her var det det kun kruttsterk espresso det gikk i. Jeg lærte meg omsider å drikke kaffe, men det var først da jeg kom hjem til Bergen igjen, og begynte å jobbe i kaffebar, at jeg begynte å like det. Her var jo kaffe godt!

Hvem pleier du å drikke kaffe med?

– Enten med venner, eller med meg selv. Har jeg lyst på kaffe, så har jeg lyst på kaffe. Da er det ikke så farlig om noen er med. Jeg tar gjerne med meg laptopen og setter meg på kafé, jobber litt og kikker på folk. Eller så tar jeg en kaffe med kontordamen på jobb. Det er en tradisjon vi har. Når hun kommer på jobb klokken ti, er kaffen klar.

Hvem ville du helst delt en kopp kaffe med, hvis du fikk velge fritt?

 – Da ville jeg ha valgt Nelson Mandela. Jeg tror han var en artig og positiv kar med mye livsvisdom. Det måtte jo bare ha blitt en trivelig og lærerik kaffekopp.

Kontakt oss

Kontakt oss for en uforpliktende prat

Ring oss på 55 25 99 25

Eller send oss en melding: