Skip to main content

Kaldbrygget kaffe

By 15. juli 2016februar 2nd, 2019Ukategorisert

I amerikanske storbyer som New York og San Fransisco har det vært populært lenge, og nå ser trenden ut til å spre seg til Europa og Norge i rekordfart. Fenomenet vi snakker om, er såkalt «cold brew», eller kaldbrygget kaffe – og egner seg perfekt som sommerdrikk.

NKM1I7VRK3

Det er lenge siden vi skjønte at kald kaffe ikke må slås i vasken. Iskaffen har kommet for å bli, men om du tror iskaffe og «cold brew» er det samme, tar du feil. I likhet med iskaffe, skal skal kaldbrygget kaffe drikkes kald. Den viktige forskjellen ligger i måten kaffen brygges på.

Kald kaffe

Forskjellen mellom iskaffe og kaldbrygget kaffe er forbløffende enkel. Mens iskaffe er brygget som vanlig kaffe, og deretter kjøles ned med isbiter, brygges «cold brew» – som navnet også avslører ­– med kaldt vann. Man skulle kanskje tro resultatet ble omtrent det samme, men forskjellen i smak er nesten ikke til å tro. Mens iskaffe smaker bittert, og dermed ofte kompenseres med melk, sukker, sirup og iskrem, kjennetegnes kaldbrygget kaffe av en naturlig søt smak. Flere hevder til og med den gir hint av sjokolade! Hvordan kan dette ha seg? Hemmeligheten ligger i tid. Mye tid.

Slow brew

Mens iskaffe brygges i løpet av minutter, krever kaldbrygget kaffe opptil et døgn. Det finnes mange måter å kaldbrygge kaffe på. Er man spesielt interessert, kan man gå til innkjøp av egne kaldbryggingsredskap – fra det råflotte Yama Drip Tower til det mer overkommelige Toddy-systemet. Er man derimot bare nysgjerrig, rekker det i første omgang å bruke det man har i skapet.

Slik gjør du

Bland 1 liter kaldt vann med 2,5 dl grovkvernet kaffe. Bruk et glass med lokk – for eksempel et Norgesglass. La blandingen stå i ti minutter og rør om. Deretter setter du lokket på og lar blandingen stå i romtemperatur i 18-24 timer. Jo lengre blandingen står, jo sterkere blir kaffen. Til slutt filtrerer du brygget to ganger gjennom et filter eller et klede. Når all gruten er borte setter du den den kaldbryggede kaffen i kjøleskapet. Serveres kald.

Om du har lyst på en mer tradisjonell islatte-smaken kan du selvfølgelig ha i kald melk eller fløte.

PS: Selv om kaldbrygget kaffe hylles for den gode smaken, hevder flere kaffeeksperter – deriblant Tim Wendelboe – at den tradisjonell bryggemetoden med varmt vann gir kaffen større kompleksitet og smak. Du kan med andre ord trygt nyte en kopp kaffe fra Polardrikk og vite at smaken er på sitt beste!

 

Kontakt oss

Kontakt oss for en uforpliktende prat

Ring oss på 55 25 99 25

Eller send oss en melding: