Ost og kaffe er kanskje ikke den mest tradisjonelle kombinasjonen, men mange oster fungerer faktisk ypperlig sammen med kaffe. Hva med å servere kaffe eller espresso sammen med ostefatet etter julemiddagen?
I Sveits og Brasil har det angivelig vært vanlig å servere ost til kaffen i en årrekke, men man trenger ikke forlate Skandinavia for å finne tradisjoner for å kombinere disse to.
Kaffeost er for eksempel en tradisjonell matrett med aner fra Finland og Tornedalen. Osten legges som småbiter i kaffen eller spises med multesyltetøy.
Hvis du liker en melkeaktig cappuccino eller kaffe toppet med pisket krem, så er kaffe matchet med ost kanskje det naturlige neste skrittet. Man ender vanligvis et måltid med ost før man serverer kaffe også, så å kombinere dem kan være ganske fornuftig.
Her er noen tips til deg som kan tenke deg å prøve deg på en kaffe- og ostekombinasjon:
- Harde oster er enklere å kombinere med kaffe enn myke oster.
- Ost kan bidra til å runde av og myke opp smaken av en bitre Robustaer.
- Tropisk, fruktig kaffe passer godt med en fersk, kremet ost. Den milde kaffesmaken utfyller friskheten til osten.
- Sursøt kaffe fungerer til syrlige, sitron-aktige oster.
- Kaffe med mørk sjokoladesmak passer godt til skarpe, pikante, melkeaktige oster.
- En kruttsterk espresso kombineres med en salt og smakfull parmesan – gjerne med litt kastanjehonning på toppen.