Skip to main content

Kaffe i kjøleskapet?

By 3. juni 2016februar 2nd, 2019Fakta om kaffe

Visste du at kaffe er ferskvare? Det stemmer. Har du først åpnet en pose kaffe, bevares smaken bedre i en pose i kjøleskapet enn i en boks på kjøkkenbenken. Prøv selv, så vil du snart oppdage at det er en sammenheng mellom kaffe, holdbarhet og smak.

14_unsplash

Hvis det finnes noen oppskrift på en god start på dagen, står en kopp fersk kaffe ofte øverst på listen. Men hvordan vet man egentlig at kaffen er fersk?

Det letteste er å sjekke datostemplingen på posen, og eventuelt når og hvordan kaffen er brent. Jo ferskere dato, jo ferskere er kaffen.

Oppbevaring av kaffen har også noe å si. Aller helst skal kaffen oppbevares svalt og mørkt, i ventilerte poser som ikke slipper inn luft. Når posen først er åpen, kan man sette den i kjøleskapet. Dette gjelder uavhengig av om bønnene er ferdig kvernet eller ikke.

Kaffebønner holder generelt bedre på smaken enn ferdigkvernet kaffe. Det beste er å kverne kaffen selv – aller helst rett før brygging. Når kaffen først er kvernet, taper nemlig aromastoffene seg merkbart allerede de første minuttene.

Brygging og servering har selvsagt også noe å si for smaken. Kaffen serveres best når den er mellom 80 og 85 grader, og bør ikke stå lengre enn 30 minutter. Gjør den det, kan den ikke lengre kalles fersk.

Hvis du synes dette hørtes ut som mye arbeid, kan vi selvsagt avslutte med å slå et slag for kaffemaskinene våre. Med en kaffemaskin fra Polardrikk behøver du bare trykke på en knapp for en kopp rykende fersk kaffe!