Skip to main content

Hvilke kaffevaner finnes på norske arbeidsplasser?

By 14. oktober 2021august 31st, 2022Fakta om kaffe, Kaffe på jobben
en mann vil ha kaffe fra kaffemaskin

Dersom du planlegger å kjøpe ny kaffetrakter eller kaffemaskin til dine ansatte, er det greit å vite litt mer om nordmenns kaffevaner. På den måten kan du finne en kaffemaskin som sørger for at flest mulig får oppfylt ønskene sine.

Det er nemlig ikke gitt at svart kaffe passer for alle. Dette er gjerne det som konsumeres på arbeidsplassen i dag, men det skyldes kanskje mangelen på andre muligheter. La oss se nærmere på norske kaffevaner!

 

70 % av nordmenn drikker kaffe daglig

Først og fremst er det greit å vite at kaffe er noe de fleste konsumerer på daglig basis. For de fleste av oss blir ikke starten på dagen eller lunsjen helt den samme uten kaffe.

Legg også merke til at nordmenn som drikker kaffe ikke nøyer seg med én kopp. De fleste drikker fra 3,7–5,3 kopper daglig! I snitt drikker menn litt mer kaffe enn kvinner.

En stor andel av den daglige kaffen inntas på arbeidsplassen, noe som er naturlig siden det gjerne er der man befinner seg tidlig på dagen.

 

7 av 10 liker kaffen svart

Blant kaffetørste nordmenn er det 70 % som foretrekker svart kaffe. Svart kaffe er smakfullt, kalorifattig og en god oppkvikker. Men samtidig er det greit å huske på at langt fra alle liker svart kaffe. De resterende 30 % av kaffedrikkerne liker andre varianter av kaffe.

Dersom dette tallet videreføres til arbeidsplassen, kan det bety at 3 av 10 ansatte ønsker tilgang på mer enn bare svart kaffe. Det er ikke nødvendigvis snakk om en skvett melk i kaffen, men kaffesorter som cappuccino, caffè mocca eller lignende.

Spesielt blant kvinner er det mange som liker andre kaffevarianter enn svart kaffe. Hele 37 % av kvinner foretrekker kaffe med melk fremfor sort kaffe. Andre liker espresso eller andre former for svart kaffe.

Det kan med andre ord være en idé å ha en kaffestasjon med flere valgmuligheter.

Kaffekopp med kaffe

Kaffevaner etter aldersgruppe

Kaffevaner er gjerne noe som endrer seg med alderen. I ungdomsårene er det ikke så mange som drikker kaffe, men etter hvert som man blir eldre øker gjerne kaffekonsumet. Mest kaffetørste er nordmenn i alderen 45 til 59 år.

Blant nordmenn som er eldre enn 18 år er det hele 67 % som inntar kaffe på daglig basis. Dette tilsvarer nærmere 3 millioner nordmenn.

Dette betyr at majoriteten av dine ansatte (som sannsynligvis er mellom 18 og 67 år) drikker kaffe daglig.

 

De fleste mener kaffe har en positiv helseeffekt

Kaffe er ikke bare smakfullt og oppkvikkende. Hele 75 % av dem som drikker kaffe mener at det har en positiv helseeffekt.

Det er en kjent sak at kaffe kan ha gunstig effekt på helsen. Ifølge forskere kan blant annet kaffe ha en forebyggende effekt mot hjerneslag og hjertesykdommer.

Det er til og med bevist at kaffe kan motvirke sykdommer som Parkinsons, diabetes, kreft, depresjon og en rekke andre sykdommer.

Tidligere sirkulerte det rykter om at kaffe burde inntas i forsiktige mengder, men div. instanser har kommet fram til at 3-4 kopper om dagen er bra for oss da det er en av de største kildene til antioksidanter i nordmenns kosthold.

«Den effektiviserende og sosiale oljen»

For mange ansatte på arbeidsplasser er kaffe et viktig avbrekk eller en oppkvikkende kilde. Kaffen omtales gjerne som «den sosiale oljen», noe som ikke er så rart. Enten man møtes på lunsjrommet, møterommet eller kantinen, er kaffen en selvskreven gjest.

Kaffe kan være en viktig bidragsyter til at ansatte kommer i prat eller blir sittende rundt lunsjbordet. Det er også bevist at de som drikker kaffe på arbeidsplassen jobber mer effektivt. Ja – man kan til og med bli mer motivert etter å ha inntatt en kopp kaffe!

 

kaffe på jobb

Kaffetrakter eller kaffemaskin?

Det store spørsmålet er: Hva slags kaffeapparat bør du velge basert på dine ansattes kaffevaner? Dersom vi tar hensyn til at rundt 7 av 10 av dine ansatte drikker kaffe – og gjerne flere kopper daglig – bør du ha en kaffemaskin med relativt høy kapasitet.

Hvorvidt du skal investere i en kaffemaskin med høy kapasitet eller ikke, vil naturligvis også måtte sees i sammenheng med antall ansatte. Heldigvis finnes det kaffemaskiner med ulik kapasitet, slik at du kan finne en som passer arbeidsplassen best mulig.

Har du 10 ansatte der 7 av dem drikker 3 kopper kaffe på jobb daglig, utgjør dette 21 kopper kaffe daglig. Tenk også over at flere av dine ansatte kanskje ikke liker svart kaffe, men heller ønsker cappuccino eller lignende.

De som ikke drikker kaffe i det hele tatt bør også ha et alternativ, enten det er varm suppe eller kakao. En kaffemaskin kan gi deg alle disse mulighetene. Har du kun en vanlig kaffetrakter, vil du ikke dekke like mange behov. Kaffen tar også lengre tid å lage.

 

Finn en egnet kaffemaskin til bedriften din

Enten bedriften din har 10 eller 50 ansatte, har Polardrikk en kaffemaskin som vil oppfylle dine ansattes kaffeønsker.

På våre kaffeautomater kan du velge mellom et bredt utvalg av kaffesorter, og maskinene kan fås med ulik kapasitet (basert på bedriftens behov).

Kontakt oss i dag, og få hjelp til å velge riktig kaffemaskin til arbeidsplassen!

 

  Meld meg på nyhetsbrev


  Vi deler aldri dine data med andre. Se våre personvernregler


  Skjema er beskyttet av reCAPTCHA fra Google: Personvernregler og Vilkår

   

   

   

  Kaffemaskin Ipad