Skip to main content

Hva er helsefordelene ved kullsyreholdig vann?

By 5. oktober 2022oktober 13th, 2022Vanndispenser på jobben
kullsyreholdig vann

Kullsyreholdig vann kan være et forfriskende alternativ til kjedelig springvann, og vanndispensere finnes i dag på mange kontorer, venterom og skoler. Mange er imidlertid usikre på hvorvidt vann med kullsyre er bra for kroppen eller ikke.

Ifølge en rekke studier kan faktisk kullsyrevann ha flere positive virkninger på helsen din, og her skal vi se nærmere på noen av dem!

Først og fremst: Hva er kullsyre?

Kullsyre – også kjent som karbonsyre eller H2CO3 – er en svak syre som ofte tilsettes i vann og leskedrikker. Den sprudlende effekten og den friske smaken som oppnås når karbonsyren løses opp i vann, har gjort kullsyreholdig drikke populært verden rundt.

Det er mulig å tilsette kullsyre i rent vann, og dette kalles gjerne for kullsyreholdig vann. Dersom blandingen også inneholder smakstilsetninger som fruktsyre eller fargestoffer, brukes som regel betegnelsen «brus» eller «mineralvann».

 

Er kullsyre bra for kroppen?

De fleste av oss har hørt at det å drikke sukkerholdig brus ikke er noe man bør gjøre hver dag. Brus havner gjerne i den samme kategorien som søtsaker, og er noe mange mener at man bare skal kose seg med innimellom.

Men hva med kullsyreholdig vann? Her skal vi se litt nærmere på hvordan vann som er tilsatt kullsyre kan påvirke kroppen.

 

Nei – kullsyre skader ikke tenner og tannkjøtt

Mange tror at kullsyren i seg selv er skadelig for tenner og tannkjøtt, noe som ikke er så rart. Det heter jo tross alt kullsyre. Og som du kanskje har hørt, kan syreskader på tennene føre til hull og tannhelseproblemer.

Ifølge ekspertene er det imidlertid ikke kullsyren som er problematisk. Det er først når vannet er tilsatt fosfor- og sitronsyre – syrer som ofte brukes som smakstilsetning i mineralvann – at kullsyreholdig drikke kan gi syreskader på tannemaljen.

Drikker du kullsyreholdig vann uten smakstilsetning, er det med andre ord ingen grunn til bekymring.

 

en kvinne smile med soda

Bra for fordøyelsen

Nettstedet Healthline, som publiserer artikler basert på evidensbaserte medisinske funn, har vurdert helseeffekten kullsyreholdig drikke kan ha på helsen. Her kommer det blant annet frem at studier viser at kullsyreholdig vann har en positiv effekt på fordøyelsen.

Vann med kullsyre er blant annet enklere å svelge, siden kullsyren stimulerer nervene som benyttes under svelging. Studier viser også til at kullsyreholdig vann kan gi økt metthetsfølelse, og dette i større grad enn vanlig vann.

Funn viser også at vann som er tilsatt kullsyre kan ha en positiv effekt på personer som sliter med forstoppelse, fordi kullsyren gir økt grad av tarmperistaltikk (bevegelser i tarmen).

Kan ha positiv effekt på hjertehelsen

Ifølge en studie som ble publisert i 2003, kan kullsyreholdig vann ha en positiv effekt på hjertehelsen til kvinner som har nådd overgangsalderen.

Kvinnene som drakk kullsyreholdig vann jevnlig, hadde ifølge forskerne lavere forekomst av hjerte- og karsykdommer enn kvinner som hadde et lavere inntak av kullsyre.

Funnene kan forklares gjennom forekomsten av natrium og mineraler i kullsyreholdig vann, som er høyere enn den man finner i ordinært springvann.

 

Kullsyreholdig vann fører ikke til benskjørhet

En annen vanlig misforståelse, er at kullsyreholdig vann kan føre til benskjørhet eller svakt skjelett. Cola inneholder store mengder fosfor, og ifølge studier kan de som drikker mye av denne brusen utvikle økt risiko for benskjørhet.

Kullsyreholdig vann derimot, har ingen negativ effekt på beintetthet – og kan trygt drikkes av både unge og eldre.

 

Sunnere alternativ til brus og energidrikker

Som du kanskje allerede har forstått, er ikke kullsyreholdig vann sammenlignbart med brus. Tvert imot er vann med kullsyre ofte et langt sunnere alternativ til kullsyreholdige drikker som inneholder fruktsyre og andre smakstilsetninger.
Og for de som synes at vanlig vann er litt kjedelig og smakløst, kan kullsyreholdig vann bidra til at det er lettere å få i seg nok væske i løpet av dagen.

Smart å ha vanndispenser med kullsyreholdig vann på kontoret

Innledningsvis nevnte vi at vanndispensere med kullsyreholdig vann har blitt et vanlig innslag på mange venterom, kontorer og andre steder der folk ferdes. Dersom bedriften din ønsker å kunne tilby ansatte eller kunder noe å drikke, er en vanndispenser et trygt valg.

I en hektisk arbeidsdag kan det være vanskelig å få i seg nok væske. Med en vanndispenser på kontoret har de ansatte enkel og rask tilgang på vann, noe som tilrettelegger for at de kan holde seg hydrert gjennom en lang arbeidsdag.

Dersom man blir dehydrert kan dette gi hodepine, redusert konsentrasjon og tretthet. Ønsker du en effektiv arbeidsplass med fornøyde ansatte som er konsentrerte og motiverte, kan derfor en vanndispenser være et tilretteleggende tiltak.

En vanndispenser med kullsyreholdig vann kan dessuten være et godt alternativ til ansatte og/eller kunder som ikke drikker te eller kaffe.

· Enkel tilgang på vann

· Holder de ansatte hydrerte

· Alternativ for de som ikke ønsker kaffe eller te

 

fin vannmaskin

Hva bør du tenke på når du skal kjøpe en vanndispenser til bedriften?

Med en vanndispenser er det enkelt å få tilgang på iskaldt, kullsyreholdig vann når som helst. Det er imidlertid viktig å være obs på visse ting når du skal kjøpe inn vanndispenseren. Tenk for eksempel over følgende:

· Kapasitet: Hvor mange ansatte har bedriften? Velg en vanndispenser som kan levere et tilstrekkelig antall liter vann per time.

· Valgmuligheter: Ønsker du en dispenser som kan levere både varmt, kaldt og kullsyreholdig vann?

· Funksjoner: Det er mulig å finne vanndispensere med touch-display, berøringsfrie løsninger (pedal etc.), avansert renseteknologi og lignende.

· Gulv- eller bordmodell: En vanndispenser kan ofte fås både med og uten skap, avhengig av hvorvidt den skal plasseres på gulvet eller et bord.

· Kvalitet og pris: En vanndispenser av høy kvalitet trenger ikke å sprenge budsjettet.

 

Skaff en vanndispenser med kullsyreholdig vann til arbeidsplassen

Har ikke bedriften din en vanndispenser med kullsyreholdig vann? Med en vanndispenser fra Polardrikk kan dine ansatte eller kunder få lett tilgang på friskt, rent kullsyrevann. Vi har dispensere for både små, mellomstore og store arbeidsplasser.

Du kan velge mellom en rekke ulike design og størrelser, noe som gjør det mulig å finne en dispenser som er skreddersydd dine behov.

Utforsk våre populære vanndispensere, og få hjelp til å finne en løsning som passer arbeidsplassen din!

 

  Meld meg på nyhetsbrev


  Vi deler aldri dine data med andre. Se våre personvernregler


  Skjema er beskyttet av reCAPTCHA fra Google: Personvernregler og Vilkår

  Kontakt oss

  Kontakt oss for en uforpliktende prat

  Ring oss på 55 25 99 25

  Eller send oss en melding: