Skip to main content

Drikker dere nok vann på jobb?

en glad dame som drikke friskt vann

Kroppen består av 50–75 % vann, og vil fort bli dehydrert om vanninntaket er for lavt. Får ikke dine ansatte i seg nok væske i løpet av arbeidsdagen? I så fall kan dette påvirke både trivsel og effektivitet.

Her ser vi nærmere på hvor mye man bør drikke og hvorfor det er så viktig. Samtidig skal vi se på noen av konsekvensene av å drikke for lite.

 

Hvor mye vann bør man drikke?

Ifølge NHI.no og European Food Safety Authority, bør voksne kvinner og menn ha et væskeinntak på henholdsvis 2 og 2,5 liter per dag. For ammende kvinner er det anbefalt å drikke 0,7 dl ekstra, altså 2,7 liter daglig.

Samtidig er det viktig å huske på at eksakt væskebehov kan variere fra individ til individ. En fysisk aktiv mann bør for eksempel drikke 3 liter væske per dag. Væskebehovet kan også øke i takt med økende temperatur. På varme sommerdager trenger man mer vann!

Dersom vi tar utgangspunkt i at en voksen mann trenger 2,5 liter per dag, hvor mye trengs i løpet av en arbeidsdag?

La oss si at en gjennomsnittsperson er våken i 16 timer per dag. Dette vil bety at man bør drikke 0,156 liter per time. I løpet av en åtte timers arbeidsdag utgjør dette 1,25 liter. For kvinner er tilsvarende tall 1 liter.

dame drikker vann fra vannglass

Hvorfor er det viktig med nok vann?

Vannet i kroppen er avgjørende for et bredt spekter av kroppsfunksjoner. Man er blant annet avhengig av vann for at næring og oksygen skal kunne fraktes til kroppscellene. Samtidig spiller væsken i kroppen en viktig rolle når det kommer til regulering av kroppstemperatur.

Det sies at man kan overleve i mange uker uten mat, men kun et par dager uten vann. Dersom man ikke drikker nok, vil væskemengden i blodet reduseres. Når dette skjer, vil kroppens umiddelbare respons være å spare vann.

Nyrene får beskjed om å konsentrere urinen, slik at væsketapet reduseres denne veien. Etter en stund, når kroppsvekten har blitt redusert 1–2 % som følge av væsketap, oppstår tørste.

Tørsten kan også være ledsaget av mentale eller fysiske symptomer. Noen av de vanligste tegnene på at man begynner å bli dehydrert, er hodepine, svimmelhet, utmattelse, redusert vannlating og munntørrhet. Konsentrasjonsproblemer og sløvhet er også vanlig.

Tørste ansatte på kontoret kan ha uheldige konsekvenser

Det å drikke nok vann på jobb er viktig om man skal unngå symptomene som er forbundet med dehydrering. Mange har nok opplevd at ansatte klager på hodepine eller svimmelhet. Det finnes mange årsaker til symptomer som dette, men i noen tilfeller vil det være snakk om for lavt væskeinntak.

For lite vann kan føre til redusert trivsel, men også nedsatt konsentrasjonsevne og tretthet. Dette kan igjen påvirke produktiviteten på arbeidsplassen – noe som er verdt å ha i bakhodet.

 

Vann er den beste tørsteslukkeren

For å sikre at kroppen får i seg nok væske, kan man innta både mat og drikke. Både brus, saft, juice, frukt, kjøtt og lignende inneholder vann, og kan bidra til å dekke kroppens vannbehov. Ifølge NHI.no er imidlertid vann den klart beste tørsteslukkeren!

Vann er kalorifritt, og inneholder heller ikke syre eller sukker som kan skade tennene. Den blanke væsken gir kroppen alt som trengs for å gjenopprette væskebalansen etter eventuelt væsketap.

glass med drikkevann

Hvordan få i seg nok vann på jobb?

Som arbeidsgiver kan det være smart å oppfordre ansatte til kaffe- og drikkepauser i løpet av arbeidsdagen. Mange har allerede en kaffemaskin på kontoret. Det som også kan være lurt, er å skaffe en vanndispenser.

Ved å ha en vanndispenser plassert i gangen, på kontoret eller i kantinen, sikrer du at ansatte har enkel tilgang på rent og friskt vann. Ha gjerne en koppedispenser like ved, slik at det blir lekende lett med påfyll ved behov.

Alternativt kan ansatte ha egne drikkeflasker som kan fylles med vann. Vurder gjerne motivasjonsflasker (som har blitt veldig populære det siste året!). Disse flaskene har streker for ulike klokkeslett, slik at man enkelt kan se om man har drukket nok til enhver tid.

 

Derfor bør du vurdere en vanndispenser på kontoret

Ifølge Mattilsynet forekommer det årlig utbrudd av sykdom som forårsakes av drikkevannet i springen. Selv om drikkevannet i Norge stort sett er trygt å drikke, kan det forekomme utbrudd av E. coli og andre bakterier.

Drikkevannet man får fra springen er heller ikke alltid like fristende å drikke. Ofte må man la vannet renne lenge for at det skal bli kaldt nok, og selv ikke da er det sikkert at det blir spesielt kaldt. Lunkent springvann er ikke akkurat noen innertier!

Med en vanndispenser kan du sørge for at ansatte på kontoret har tilgang på både rent og kaldt drikkevann. Man trenger heller ikke å vente på at vannet skal bli kaldt – noe som er praktisk i en travel arbeidshverdag.

Slik velger du riktig vanndispenser til jobben

Det finnes en vanndispenser for ethvert behov. Når du skal velge modell bør du blant annet tenke over om dispenseren kun skal ha kaldt vann, eller om det er ønskelig med varmtvann også. Husk at du også kan få dispensere som serverer kullsyreholdig vann.

I tillegg til dette bør du vurdere ønsket kapasitet. Hvor mange liter kaldt eller varmt vann skal dispenseren kunne servere i løpet av en time?

Ellers bør du også ha design i bakhodet. Ønsker du en gulvstående variant, eller en dispenser som kan settes oppå en benk? Det finnes mange design og utførelser å velge mellom. Noen modeller har berøringsfri tapping av vann, noe som sikrer trygg bruk – for eksempel på sykehus.

Til slutt anbefaler vi deg å vurdere en vanndispenser med innebygget renseteknologi. Kullfilter og UV-rensing.

en vannautomat

Vi gjør det enklere for deg å drikke nok vann på jobb!

Polardrikk har et stort utvalg vanndispensere, vannautomater og tappekraner til bedriften din. Finn en stilren løsning som sikrer at dine ansatte alltid har tilgang på friskt og rent vann. Våre vanndispensere er av høy kvalitet, og kan fås med innebygde rensesystemer.

Enten du ønsker en enkel vanndispenser eller en modell med varmtvann, kaldt vann og kullsyrevann, har vi det du trenger.

Kontakt oss for gode råd!

 

    Meld meg på nyhetsbrev


    Vi deler aldri dine data med andre. Se våre personvernregler


    Skjema er beskyttet av reCAPTCHA fra Google: Personvernregler og Vilkår