Skip to main content

Slik velger du en bærekraftig kaffemaskin

kaffemaskin Miljøfyrtårn Polardrikk As

En bærekraftig kaffemaskin er produsert på en måte som i minst mulig grad skader naturens ressurser, klimaet eller sosialøkonomiske forhold. Gjennom gode valg kan du bidra til en grønnere planet der det er plass til alle, både nå og i fremtiden.

Her forklarer vi deg hvordan du finner en kaffemaskin som lar deg nye kaffen med god samvittighet!

Hva er egentlig bærekraft?

Bærekraft handler om ivareta dagens behov, uten at dette går på bekostning av muligheten fremtidige generasjoner har til å sikre egne behov. Dette betyr blant annet at man må finne langsiktige løsninger for å ivareta miljø, klima og sosialøkonomiske forhold.

Klima- og miljøkrisen kan potensielt løses gjennom en bærekraftig utvikling der man reduserer klimagassutslipp og ivaretar naturens mangfold og ressurser. Fattigdom og sosiale ulikheter kan bekjempes gjennom blant annet anstendig arbeid, likestilling og økonomisk trygghet.

 

Økologisk, UTZ Fairtrade og Rainforest alliance sertifisert merke

Dette kjennetegner en bærekraftig kaffemaskin

Med tanke på hva som ligger i begrepet «bærekraft», er det flere elementer som kan si noe om hvorvidt en kaffemaskin er bærekraftig eller ikke. Dersom ett eller flere av disse er oppfylt, kan du kjøpe maskinen med litt bedre samvittighet.

La oss se nærmere på de viktigste faktorene!

Resirkulerte materialer

Når det kommer til klima og miljø, er det blant annet ønskelig å redusere bruken av sårbare naturressurser. Materialer som plast er fremstilt av naturlige råvarer som olje og cellulose, og produksjonen byr på en del forurensning.

Ved å bruke materialer på nytt, enten det er glass, plast eller annet materiale, kan man spare sårbare ressurser i naturen. Noen kaffemaskiner er for eksempel laget av resirkulert plast, og bidrar derfor til en mer bærekraftig hverdag.

Sjekk gjerne også om kaffemaskinen er laget av materialer som kan resirkuleres når maskinen en dag takker for seg. Resirkulerbare materialer bidrar til at maskinen kan bli til noe nytt når du kasserer den!

vannkule i gress

Energieffektivitet og standby-modus

Ikke all strøm er produsert av fornybare ressurser. Derfor kan det være gunstig å velge en bærekraftig kaffemaskin med lavt strømforbruk. Dette er dessuten positivt med tanke på strømregningen!

Mange bærekraftige kaffemaskiner har ekstra lavt strømforbruk med standby-modus eller lignende eco-funksjoner.

Kvalitet og forventet brukstid

Dersom kaffemaskinen er av lav kvalitet, er det ikke usannsynlig at den må byttes ut relativt ofte. Hyppig utbytting vil også medføre økt bruk av naturressurser. Investerer du i en kaffemaskin som varer, vil dette i seg selv være positivt for miljøet.

Vurder derfor hvor god kvalitet kaffemaskinen har. Er den laget av slitesterke materialer som varer?

Vedlikehold uten miljøskadelige stoffer

Når kaffemaskinen skal vedlikeholdes, er det en fordel om du kan bruke miljøvennlige rengjøringsmidler som ikke skader livet i naturen.

Derfor kan det være greit å kontrollere at det tilbys skånsomme rengjøringsprodukter til modellen du vurderer. Eller har kanskje maskinen smarte automatiske renseprogrammer som reduserer behovet for vedlikehold?

 

Bærekraftig produksjonskjede

Bærekraftig produksjon handler som nevnt også om at de økonomiske og sosiale forholdene ivaretas gjennom hele produksjonslinjen. Nettopp dette kan være vanskelig å finne ut av med mindre produsenten eller leverandøren er åpen om prosessen.

Velg derfor en seriøs aktør som er opptatt av at arbeidernes rettigheter og arbeidsforhold sikres i alle ledd. Har ansatte rett på fritid, og mottar de rettferdig lønn?

Produksjonsland

En siste faktor som kan være aktuell å tenke over, er hvor i verden kaffemaskinen er produsert. Mange maskiner produseres i land som Kina, men det finnes også noen som lages i europeiske land som Italia, Sveits og Nederland

Dersom kaffemaskinen er kortreist, kan den potensielt ha et lavere karbonfotavtrykk grunnet kortere transportavstander. Men dette punktet kan være vanskelig å skaffe seg oversikt over.

 

Andre tips til bedrifter som ønsker en bærekraftig kaffehverdag

Foruten det å velge kaffemaskin med omhu, kan du også bidra til at andre aspekter av kaffepausen blir mer bærekraftig.

La oss se nærmere på noen eksempler!

 

1. Prioriter bærekraftig kaffe

Det finnes mange kaffeprodusenter på markedet, og det er dessverre ikke alle som er like bærekraftige. Heldigvis er det enkelt å se hvilke produkter som er bærekraftige og ikke, takket være sertifiseringsordninger.

At kaffen er bærekraftig, innebærer for eksempel at kaffebøndene har verdige arbeidsforhold og at kaffen er produsert på en miljøvennlig måte. Se gjerne etter disse merkene på kaffeproduktene du vurderer:

• Fairtrade: Viser at produktet stammer fra kaffebønder som mottar rettferdig lønn og gode arbeidsforhold
• UTZ: Dokumenterer at kaffebøndene har mottatt veiledning i hvordan de kan sikre lønnsomt og miljøvennlig jordbruk
• Debio: Viser at kaffen lages, foredles og transporteres på økologisk vis
• EU-økologisk: Kaffen har sin opprinnelse fra økologiske kaffegårder der det ikke tas i bruk plantevernmidler eller kunstgjødsel

Se også etter om produsenten eller leverandøren du vurderer har Miljøfyrtårn-sertifisering. Denne sertifiseringen vitner om at aktøren aktivt forsøker å jobbe på en mest mulig miljøvennlig måte, for eksempel med tanke på resirkulering og utslippskutt.

 

2. Kildesorter avfallet

Utenom det å velge en bærekraftig kaffemaskin og kaffesort, kan det være smart å implementere gode rutiner på kontoret. Legg for eksempel til rette for at alle ansatte enkelt kan kildesortere avfall som engangskopper, servietter og lignende.

Kaffegrut trenger heller ikke å kastes i søppelet, og kan for eksempel komposteres. Dette kan bli til super plantejord, for eksempel dersom bedriften har et bed utenfor inngangsdøren.
De fleste større bedrifter har noe matavfall og kaffegruten kan fint kastes i bedriftens egen spann for dette. Matavfall benyttes gjerne til å lage biogass og biogjødsell.

 

3. Bruk kaffekoppene om igjen!

Det er ikke uvanlig å drikke mange kopper kaffe hver eneste dag. Brukes det plastkrus, bør det i det minste oppfordres til å ikke kaste disse etter å ha bruk dem kun én gang.

Enten bedriften bruker plastkrus eller kopper av keramikk/glass, er det mulig å bruke koppene flere ganger før de resirkuleres eller vaskes.

Miljøvennlige pappkopper

Finn en bærekraftig kaffemaskin tilpasset bedriftens behov!

Polardrikk er Miljøfyrtårn-sertifisert, og jobber daglig for å sikre mest mulig miljøvennlig drift. I sortimentet vårt vil du også finne en rekke bærekraftige kaffemaskiner som blant annet er laget av resirkulerbare materialer.

Vi tilbyr også kaffeprodukter som er produsert på bærekraftig vis, og som har både Debio- og Fairtrade-sertifisering. Vårt mål er å gjøre det enkelt for deg å ta gode valg som gjør det mulig å nyte kaffen med god samvittighet.

Kontakt oss i dag, og motta tilbud på bærekraftige kaffeprodukter!

 

  Meld meg på nyhetsbrev


  Vi deler aldri dine data med andre. Se våre personvernregler


  Skjema er beskyttet av reCAPTCHA fra Google: Personvernregler og Vilkår

  Kontakt oss

  Kontakt oss for en uforpliktende prat

  Ring oss på 55 25 99 25

  Eller send oss en melding: